Díszműkovács képzés

A szakmai képzés során megszerzett új anyagtani, technikai-technológiai, ábrázolási, tervezési, művészetelméleti és vállalkozási ismeretek birtokában, az eddigi tudását gazdagítva képes a különböző fémek hideg és meleg díszítő kovácsolására, fémmegmunkálására, iparművészeti tárgynak kreatív megtervezésére, kivitelezésére.

Művészi kialakítású fémdíszek, kiegészítő és díszítő elemek, dekoratív térelemek, díszműlakatos és használati tárgyak, szerszámok, elkészítéséhez vázlatokat, művelettervet -szoftver segítségével műszaki rajzokat – készít.

Szabadalakító és süllyesztékes kovácsolási művelettel készített tárgyak során – a munka, tűzés balesetvédelmi szabályok betartása mellett – az elektromos kézi és gépi berendezéseket, daraboló, csiszoló, fúró, lemezalakító és présgépeket, valamint, kézi tüziszerszámokat szakszerűen használja. Tud oldható és nemoldható kötéseket létrehozni, ismeri és szakszerűen használja az egyszerű mérő- és ellenőrzőeszközöket.

Ismeri és használja a korábbi korok – az ókortól napjainkig – kovácsolási technológiáit. Ismerettel rendelkezik az iparművészeti és kézműipari, valamint a népi iparművészeti, népi kézművesség és népi kovácsművességről.

A régi, használt, sérült műemléki és történelmi kovácsoltvas munkákat helyreállítja szakrestaurátor vagy tervező művész irányítása mellett. Munkavégzése során folyamatosan fejleszti szakmai, iparművészeti tudását. Képes, akár szakmai idegen nyelven is szakemberekkel együtt dolgozni, egy- vagy két ráverő munkáját összefogni és az üllőjelek segítségével a kovácsolási műveleteket irányítani.

Munkája során betartja a műszaki és műemlékvédelmi szabályokat, előírásokat. Ismeri, és munkavégzése során alkalmazza a környezetvédelmi törvény előírásait. A díszítőkovács a tevékenységek elvégzéséhez jó fizikummal és kreativitással rendelkezik

A képesítő vizsgára bocsátás feltételei:

Írásbeli vizsga. A vizsgatevékenység megnevezése: Díszműkovács szakmai elméleti ismeretek

Projektfeladat. Gyakorlati feladat elkészítése és portfólió bemutatása a vizsga helyszínén

A.) vizsgarész: Kovácsolt tárgy elkészítése B.) vizsgarész: Portfólió bemutatása

Kinek ajánljuk a képzést?

A kézi erővel készített fémipari munkákat fokozatosan felváltotta a nagyüzemi gépi gyártás. A kovács, mezőgazdasági kovács, a fegyverkovács, patkolókovács, a díszműkovács stb. szakemberek, mesterek száma fokozatosan lecsökkent, mára a szakmák kihalófélben vannak. Ezzel fordított arányban egyre nagyobb igény van a kézi kovácsolással készített egyedi és magas színvonalú használati tárgyak, dísztárgyak, kovácsoltvas lakberendezési tárgyak, kerti és utcabútorok iránt. Különösen hiány tapasztalható a korszerű szaktudással rendelkező precíz és kreatív díszműkovács szakemberekre. A régi, használt, sérült kovácsoltvas munkák helyreállítását, javítását csak megfelelő szaktudással és gyakorlattal rendelkező díszműkovácsok képesek szakszerűen elvégezni. Az eredeti műemléki és történelmi kovácsoltvas tárgyak javítására, pótlására, újra készítésére egyre nagyobb szükség van. Ezeket a feladatokat kizárólag az ábrázolási, tervezési, művészetelméleti, műszaki és műemlékvédelmi tudással is rendelkező díszműkovácsok képesek megoldani. Jelen időben, az országban nagyon sokan vannak, akik szakmai végzettség hiányában díszműkovácsolási munkákból élnek, de szakmai végzettség nélkül nem tudnak komolyabb díszműkovácsolási munkákat elvállalni, továbbá nem kapnak engedélyt vállalkozás indítására. A szakmai képesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök: díszműkovács, kovács.

Jelentkezés módja: Online űrlap kitöltésével a www.kecskemetifelnottkepzes.hu oldalon.

Érdeklődni a keszthelyi.jozsef@kecskemetiszc.hu e-mailen, vagy telefonon  06 30/974 8304-es számon lehet.

Képzés kezdő időpontja: a képzés megfelelő létszám esetén indul
Képzés költsége: ingyenes, egyéb esetben 712 800 Ft
Legtöbb képzésünk ingyenes. Mikor ingyenes a képzés: https://kecskemetifelnottkepzes.hu/a-szakkepzes-ingyenessege/
Programkövetelmény száma: 02144023
Képzés óraszáma: 900
Jelentkezési határidő: folyamatos
Megszerezhető képesítés: szakképesítő bizonyítvány
Képzés helyszíne: Kecskemét
Jelentkezés feltételei: középfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: nem szükséges
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat időtartama: nem szükséges
Menü